Hoppa till huvudinnehåll

Från att tänka materiellt till digitalt: Några korta funderingar

Personal på Akademiska sjukhuset med nyfödda barn, en mamma vilar i sängen i bakgrunden.

Bakgrund

Sedan mer än tio år har Institutionen för ABM och Medicinhistoriska museet i Uppsala samarbetat med att utveckla undervisningsmoment där den teoretiska kunskapen i masterutbildningen möter det autentiska museiföremålet. Syftet med samarbetet är att använda universitetets rika kulturarvssamlingar för att professionalisera studenterna i musei- och kulturarvsvetenskap. De är nästa generation musei- och kulturarvsvetare i Sverige med uppdraget att förvalta och förändra.

Dokumentation av museiföremål och byggandet av fysiska utställningar har drivit kursmomenten framåt. Studenterna har bidragit med fantastiska dokumentationer av museiföremål till samlingarna och byggt utställningar på museet som har varit mycket uppskattade av besökarna.

Året då allt hände

2020 blev dock helt annorlunda på grund av coronaviruset som framtvingade en digitalisering av hela momentet på gott och ont. Studenter och lärare fick med kort varsel ge sig ut i en digital djungel och tänka om, eftersom det materiella plötsligt skulle bli digitalt, händernas kunskap och kroppens sinnen skulle omvandlas till länkar, bilder och textfragment.

Det som nu föreligger är alltså en webb-utställning som baseras på en materiell dokumentation av autentiska museiföremål, studenternas egna efterforskningar och källor, författandet av välgrundade texter i kombination med fotograferandet av föremålen och beslut om narrativ. Inget snabbt och enkelt googlande.  Det är ett gediget musealt arbete som har genomförts.

Studenterna har arbetat i fyra grupper som producerat en utställning var. Det överbryggande temat är obstetrik, dvs läran om graviditet, förlossning och barnsängsperiod. En barnmorskas utrustning från mitten av 1900-talet har varit utgångspunkten och det är genom dessa föremål som graviditet, barnafödande, och barnmorskans yrke framställs. Men också hur synen på den gravida har förändrats.

När man läser texterna och tittar på bilderna kan man inte annat än säga att visst finns ”utveckling” även om detta ifrågasätts i viss litteratur.  Men det är en annan historia, och kanske tema för nästa digitala utställning som samproduceras inom universitetets ramar av våra framgångsrika studenter.  

Vi önskar besökaren en god upplevelse, och vi ser gärna att ni pratar med oss genom att skicka en rad (via ett digitalt formulär som sig bör!) om era erfarenheter eller bara för att ni känner att ni vill säga något.

Vi tackar er för att ni har hittat hit och varmt välkomna.

Inga-Lill Aronsson och Urban Josefsson

Från att tänka materiellt till digitalt: Några korta funderingar